Valikko Sulje

Kun yritykselle valitaan työasemia ja kannettavia, valinta kohdistuu yleensä joko PC- tai Mac-laitteisiin.  Monissa yrityksissä on myös ns. sekaympäristöjä, missä on molempia laitemalleja.

Koska molemmat laitemallit ovat hyviä ja toimivia, monissa yrityksissä ei käytetä sen enempää aikaa sen miettimiseen, kumpi laitemalleista sopisi yrityksen tarpeisiin paremmin. Ja monessa tilanteessa ratkaisevaa eroa ei olekaan. Kuitenkin joidenkin yksityiskohtien suhteen laitteet eroavat toisistaan ja näitä eroja kuvaamme tässä jutussa.

Laitteisto eli hardware

Suurin ero PC:n ja Macin välillä syntyy siitä, että Apple käyttää Maceissä itse valmistamiaan ja testaamiaan osia ja ohjelmistoja. Apple on Macien ainoa valmistaja, joten se toimittaa laitteiden kaikki osat itse. PC-laitteita taas valmistavat useammat valmistajat, esim. Asus, Dell ja Lenovo. PC-laitteissa on yleisesti ottaen enemmän mahdollisuuksia kustomoida konetta, vaikka myös Apple tarjoaa mahdollisuuden räätälöidä koneita käyttötarpeiden mukaan. Käyttäjä voi valita esim. isomman kovalevyn, tehokkaamman prosessorin tai enemmän keskusmuistia.

Ohjelmistot eli software

PC:llä yleisin käyttöjärjestelmä on Windows, Mac-tietokoneissa macOS-käyttöjärjestelmä. Yleisimmät ohjelmistot kuten Microsoftin Office-ohjelmistot, Adoben ohjelmistot ja selaimet toimivat niin PC Windowsissa kuin Maceillakin. On kuitenkin olemassa paljon ohjelmistoja, jotka toimivat vain jommassa kummassa käyttöjärjestelmässä. Windows on maailman suosituin käyttöjärjestelmä n. 75%:n markkinaosuudella, joten suurempi osa ohjelmistoista on suunniteltu Windowsille. Tämä ei kuitenkaan estä ohjelmistojen käyttöä myös Maceilla, sillä Windowsin voi asentaa myös Mac-tietokoneelle joko virtuaalisena tai omana osiona, jolloin Windowsille tarkoitettujen ohjelmistojen käyttö onnistuu myös Mac-ympäristössä.

Macin edut tulevat esille, mikäli henkilöllä on käytössään useampia Applen laitteita, jotka käyttävät macOS-käyttöjärjestelmää. Apple ID:n kautta esim. tiedostojen jakaminen koneelta toiselle tai puhelimelle on helppoa, sillä saman tuoteperheen laitteet “keskustelevat” hyvin keskenään. PC-puolella on enemmän laitevalmistajia, jolloin laitteet eivät “keskustele” keskenään yhtä yksinkertaisesti ja tällöin eri ominaisuuksien hyödyntäminen ei ole yhtä yksinkertaista.

Virustorjunnan osalta kuulee välillä, että Macille ei olisi tarpeen hankkia erillistä virustorjuntaa. Vaikka on totta, että Windows-käyttöjärjestelmä on alttiimpi viruksille, mikään tietokone ei ole viruksilta kokonaan suojattu ilman erillistä virustorjuntaa. Käytti sitten kumpaa tahansa laitetyyppiä ja käyttöjärjestelmää, jokaisen on tärkeä olla tarkkana, mitä sähköpostitiedostoja klikkaa auki tai mitä asentaa netistä koneelle.

Käyttö

Molemmat käyttöjärjestelmät ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä ja niiden erot ovat melko pienet normaalissa toimistotyössä. Usein kyse on siitä, kumpi käyttöjärjestelmä on ihmisille tuttu, jolloin se tuntuu helppokäyttöisemmältä.

Joissain työtehtävissä eron sen sijaan huomaa selvemmin. Graafisen ja taideteollisen alan ihmisille luonteva valinta on usein Mac, esim. näytön laadukkaan ja kalibroidun väritoiston takia.  Maceissa on myös valmiina mukana graafisella alalla tarvittavia ohjelmistoja mm. valokuvan-, äänen- ja videonkäsittelyohjelmat. Jos työympäristö on integroitu M365:n ja Azure AD:n alle, pystyy Windows PC:llä hyödyntämään koneiden ja käyttäjien hallintaa paremmin. Maceille löytyy vastaavanlaisia hallinointialustoja, joissa pystytään  hyödyntämään myös M365-palveluja. Pelaajat valitsevat myös useammin PC:n, sillä se on helpompi räätälöidä ja päivittää komponenttien osalta ja siten optimoida pelaamiselle.

PC Windows on useimmille ihmisille tutumpi ja sitä kautta luontevampi valinta. Mac on kuitenkin hyvin käyttäjäystävällinen ja pelkistetty, joten sen käyttö on helppo oppia.

Hinta

Yleistäen voidaan sanoa, että PC Windows-laitteet ovat halvempia kuin Mac:t. PC-laitteiden hinnat vaihtelevat enemmän, koska valmistajia on niin monia. Macit ottavat kuitenkin hintaeroa kiinni siinä, että ne ovat usein käyttöiältään pidempiä ja ne eivät ole yhtä alttiita vioille.

Laitteiden lopulliseen hintaan vaikuttavat monet asiat. Lähtöhinnan lisäksi hintaan vaikuttaa se, millaisia lisäohjelmistoja laitteelle pitää hankkia sekä pitkäaikainen käyttö- ja huoltotarve. Laitteita hankkiessa kannattaakin miettiä pelkän tietokoneen hinnan lisäksi myös näitä muita tekijöitä.

Kumpi siis kannattaa valita?

Voidaan todeta, että molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja. Riippuu pitkälti yrityksen ja yksittäisten käyttäjien tarpeista, kumpaan valinta kallistuu. Monissa yrityksissä on myös nykyään ns. sekaympäristöjä, missä on sekä PC Windows- että Mac-laitteita. Näin yrityksen yksittäiset työntekijät voivat valita sen käyttöjärjestelmän ja laitteet, jotka ovat itselle tutuimpia ja tukevat parhaiten oman työtehtävän suorittamista.

PC Windowsin selkeimmät edut ovat laitteiden edullinen hinta, tuttuus käyttäjille sekä laajempi laitevalikoima. Macin etuina taas ovat helppokäyttöisyys, parempi virusturva sekä integroidun Apple-tuoteperheen käytön edut. Toisaalta Mac ottaa PC Windowsia kiinni hinnassa pitkällä käyttöiällään ja PC Windows on lähestynyt helppokäyttöisyydessä Macia koko ajan, joten erot eri laitteiden ja käyttöjärjestelmien välillä ovat lopulta hyvin pieniä.

Se, kumpi kannattaa valita, on oikeastaan pikkuhiljaa muuttumassa vähemmän relevantiksi kysymykseksi. Eritoten pilvipalveluiden tuomat edut takaavat sen, että mikä tahansa kone, missä toimii omiin tarpeisiin sopivat selaimet ja verkkotyökalut, on hyvä valinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *