Valikko Sulje

Kohti ympäristöystävällisempiä IT-laitepalveluja

Nykymaailmassa erilaiset IT- ja mobiililaitteet ovat elinehto niin yrityksille kuin kuluttajillekin. Ilman niitä elämä ei vain sujuisi. Samaan aikaan on täysin tiedostettua, että IT-laitteiden valmistus ja niiden kuljetus kuormittavat ympäristöä. Olemme siis sekä laitteiden myyjinä että niiden käyttäjinä yhteisen ongelman äärellä. Miten varmistaa, että IT-laitehankinnoista syntyvä hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni?

Erilaisia vaihtoehtoja laitehankintoihin

Kun hankkii IT-laitteita, on hyvä miettiä jo hankintavaiheessa, millainen käyttötarve laitteella on. Mikäli laitetta tarvitsee vain harvoin ja silloinkin lyhyen aikaa kerrallaan, Soluton IT-vuokrauspalvelu on hyvä vaihtoehto. Voitte vuokrata meiltä kannettavia, iPadeja ja tarpeen mukaan myös muita IT-laitteita. Jos verrataan tilanteeseen, jossa jokainen vuokralaitteita käyttävä asiakkaamme olisi hankkinut uuden laitteen (joka suurimman osan aikaa lojuu käyttämättömänä), on yksi useampaa asiakastamme palvellut laite ollut ympäristöystävällisempi valinta.

Kuitenkin usein IT-laitetta käytetään säännöllisemmin, jolloin yrityksen melkeinpä täytyy hankkia se omaksi tai leasingilla. Leasingissa laitteet palautetaan ja tyhjennetään sovitun leasingkauden päätteeksi. Leasingkauden päättyessä laitteet ovat kuitenkin usein vielä toimintakuntoisia, jolloin ollaan kysymyksen äärellä: kierrättääkö laite vai miettiäkö sille jatkokäyttöä. Toimintakuntoisten laitteiden kohdalla uusiokäyttö on aina ympäristöystävällisempi valinta, mihin myös me Solutossa pyrimme. Laitteen kunnosta riippuen laitteen voi ottaa vielä työkäyttöön tai vaikkapa vapaa-ajan koneeksi. Mikäli laite taas on tullut elinkaarensa päähän, kierrätämme sen ympäristöä huomioiden.

Laitevalmistajien ympäristövastuu

Suurin vastuu laitteiden ympäristövaikutuksista lankeaa luonnollisesti laitevalmistajille. Eri laitevalmistajat kertovat kotisivuillaan yritysvastuunsa painopisteistä. Laitevalintoja tehdessä kannattaa tutustua eri laitevalmistajien yritysvastuuteemoihin laitevalmistajien omilla sivuilla. Lisäksi myös puolueettomat järjestöt arvioivat laitevalmistajien onnistumista eri yritysvastuun alueilla. IT-alalla on oma TCO-laatusertifikaattinsa, jonka saaneet yritykset ovat sitoutuneet mm. tuotteiden koko elinkaaren ympäristövaikutusten minimointiin.

Voiko omilla käyttötottumuksilla vaikuttaa IT-laitteiden hiilijalanjälkeen?

Myös käyttäjillä on mahdollisuus vaikuttaa käyttämiensä laitteiden hiilijalanjälkeen.  Käyttäjän on mm. mahdollista vaikuttaa laitteen energiankulutukseen muuttamalla tietokoneen energia-asetuksia siten, että näyttö sammuu, kun sitä ei käytetä vähään aikaan. Tai koneen voi sammuttaa, kun lähtee työpaikalta. Toimistolla voidaan myös siirtyä uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön, mikä omalta osaltaan vaikuttaa myös IT-laitteiden kuluttaman sähkön hiilijalanjälkeen.

Soluto tarjoaa Fixu-asiakkailleen kolme kertaa vuodessa kehityspalaverin, missä käydään läpi IT-ympäristön nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita. Osana kehityspalaveria Fixu-asiakkailla on mahdollisuus saada tietoa laitteistonsa energiankulutuksesta ja samalla mahdollisuus pohtia yhdessä asiakkuuspäällikkömme kanssa, miten energiankulutusta saataisiin pienemmäksi.

Yksi olennaisimmista asioista, millä voi vaikuttaa IT-laitteen hiilijalanjälkeen, on hankkia käyttötarkoitukseensa sopiva laite. Jos tietokoneella on paljon raskaita ohjelmia ja sitä käytetään paljon, halvin tietokone ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Jos laite ei kestä käyttöä, se pitää vaihtaa nopeammin uuteen. Siksi kannattaa miettiä jo konetta hankkiessa, millainen kone on paras sille suunniteltuun käyttötarpeeseen.

Meillä on siis mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten paljon IT-laitteet kuormittavat ympäristöä elinkaarensa eri vaiheissa. Haluamme kuitenkin tehdä vielä enemmän ja tähän tarkoitukseen aloitamme Vihreä Soluto-ohjelman, jonka puitteissa tulemme hakemaan koko ajan uusia mahdollisuuksia tehdä osamme terveemmän ympäristön puolesta.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *